top of page
Search

La limita imposibilului! Constanteanul care atinge toate varfurile!


Luna trecuta, tragedia s-a izbit în vârf. Cel puțin 11 persoane au murit, doar in Everest, dintre care 10 au fost în drum spre coborare. Unele companii de expeditie si oficialii au dat vina pe liniile din apropierea varfului, ceea ce a făcut ca alpinistii sa petreaca mai mult timp în „zona de moarte” a muntelui: altitudini unde corpul nu poate obține suficient oxigen. Insa alti alpinisti cu experienta au spus că cele mai multe probleme apar atunci când alpinistii nu își lasă suficientă energie pentru a se întoarce pe munte.


De cativa ani, Constanta are un ambasador pe cele mai inalte varfuri. Numele lui este Nicu Rotaru si povestile lui sunt desprinse din filme.

In seria noastra, cu oameni extraordinari care ne trec pragul salii, Total Fitness Gym, dorim sa aducem in atentia publica niste persoane obisnuite care se autodepasesc si care reusesc sa atinga cote ridicate ale succesului. Am fost bucurosi sa reusim sa obtinem niste relatari extraordinare de la un om special si sa ne raspunda la niste intrebari.


  • Kilimanjaro, Vinson, Elbrus, Everest, Mauna Kea, Aconcagua.. Seven Summits. Ce te-a atras la acest proiect, la aceasta provocare?


Nicu Rotaru –Probabil ca dorinta de a realiza mai mult, dorinta de a iesi din normal. Clipurile de pe youtube, filmele artistice din copilarie .. te fac sa visezi ca poti ajunge pe acoperisul lumii . Sa poti ajunge acolo in varf, sunt niste pasi si trebuie sa iti supui corpul unor teste si antrenamente. Impreuna cu 2 prieteni am visat ca putem sa realizam o aventura memorabilia, escaladarea celor mai inalte varfuri de pe toate continentele. Prima experienta a fost in Himalaya in 2017, unde muntele ne-a testat rezistenta si conditia. In tabara de baza am petrecut 3 sapt la 3000 – 5000m si a fost un prim pas in care sa speram ca vrem mai mult .

A urmat pasul 2, cel mai inalt varf din Europa, varful Elbrus,Rusia. Fiecare varf are particularitatile lui. Fiecare isi pune amprenda in forme diferite. Cel mai mult m-a impresionat Himalaya. De data asta am reusit doar sa vedem de la o distanta mica varfurile de 8000m, varfuri pe care le vrem sa le cucerim in viitorul apropiat.


  • Ce senzatie ai cand ajungi pe un varf si reusesti sa iti infrangi temerile?

Nicu Rotaru- De exemplu, ultimul varf Ancocagoa, dupa ce ajungi in varf ai un nod in gat. Efortul fiind asa de mare si experienta fiind asa de intensa, nu sti daca sa plangi sau sa razi; e o stare euforica dar si o tensiune ca urmeaza coborarea. Ajungi in varf si ai un gram de putere,abia daca poti face o poza sau sa mai respiri.

In putinul timp, scoti steagul Romaniei, dupa care te aduni si te pregatesti de intoarcere. Cel mai dificil este drumul de intoarcere! Corpul se relaxeaza si cele mai multe accidentari apar la coborare. Euforia varfului apare in zona de confort, cu o bere in mana cand dispare adrenalina, cand te uiti de jos in sus, din tabara spre varf. Emotiile incep cu primul pas pe intuneric, unde mergi cateva ore in bezna cu lanternele si ajungi la tabara la 6000 de m.


  • Ne poti povesti o intamplare interesanta din aceste provacari in urma cucerirea varfurilor?

Nicu Rotaru- Nu pot uita niciodata cand la coborare, din Himalaya, undeva la 5000m dupa 2 sapt de nici o picatura de apa, sa poti face un dush, am gasit un lac glaciar. Un vis, bleu intens, o traire unica. Am decis sa facem o baie, chiar daca afara erau 3-4 grade. Peisajul si experienta erau de pe alta lume, greu de descris in cuvinte. In acelasi timp, nu pot sa uit cum in fiecare zi vedeai cum in tabara de la poalele muntilor Himalaya, erau oameni in pragul disperarii; multi cedau pe zi ce trece, era o cursa pentru fiecare , o cursa cu sine insusi.



  • Wakonyingo, legendele spun ca acest trib locuieste in pesterile unui versant si ca ataca mintile si trupurile celor care vor sa cucereasca varful Kilimanjaro, ca iti amplifica temerile si multi alpinisti isi pierd mintile in drumul lor renuntand la escaladare. Frumoasa legenda, dar nu trebuie sa ignoram faptul ca putini reusesc sa atinga aceasta performanta. Cum ai reusit?


Nicu Rotaru- Fiecare poveste are un adevar. Cand mi s-a spus ca voi avea cosmaruri si ca ma voi izbi de niste provocari intense la 3000 m, nu am luat in serios. Dupa 3000 de m, lipsa oxigenului, lipsa somnului, frigul, creaza niste stari stranii. De exemplu am visat niste “ciudatenii” si probabil am avut cele mai negre cosmaruri. Aici conteaza enorm disciplina. Nu iti permiti sa spui ca ai degetele degerate sau ca nu poti sa respiri. Trebuie sa gandesti doar pozitiv. La un moment dat e o lupta intre viata si moarte si este esential sa fi concentrat.

Alpinistii spun ca li se iau mintile, ca efortul fizic si pshihic este asa de intens incat ajungi sa nu te mai recunosti. Corpurl nu iti mai raspunde, gandiurile la fel; ai nevoie de o foarte mare disciplina sa poti duce la final. Probabil de aici vine legenda.


  • Cum era Nicu Rotaru cand era copil? Era atras de provocari? Cum te-ai descrie?

Nicu Rotaru- Eram primul la orice provocare, voiam sa fiu primul pe cel mai inalt deal, in varful copacului. Mereu m-au atras provocarile si de aceea imi doresc sa imi atrag fata mea in domeniul sportului. Prin sport capati disciplina si prin rezultatele sportive poti fi apreciat de cei din jur si in acelasi timp te si impinge de la spate in viata sa reusesti.


  • Multiplu medaliat national si campion balcanic la culturism si dupa multi ani sa cuceresti varfurile lumii. Faptul ca reusesti sa te autodepasesti si pentru ca alpinismul este un alt domeniu fata de culturim, ce reteta a succesului ai?

Nicu Rotaru Iti spun sincer, ca in orice concurs m-am inscris gandidu-ma doar la locul 1, niciodata la locul 2. Atunci cand esti bine pregatit, nu ai de ce sa iti fie frica. In toti anii, am venit cu o foame din ce in ce mai mare pentru reusita. In Seven Summits impreuna cu prietenul meu Mihai, ne consideram mai mult niste cataratori decat alpinisti. Plecam de la punctual zero, Mamaia si reusim sa ajungem pe cele mai mari varfuri. Noi prin disciplina de cataram spre locul 1.



  • Iti multumim ca ne-ai trecut pragul salii si ne bucuram ca te cunoastem. Cat de important a fost pentru tine , mersul la sala. Te-a ajutat in dezvoltarea ta ca om sau ca sportiv?

Nicu Rotaru- In aceasta epoca a internetului, putem invata mai multe si mai bine fata de acum 30 de ani cand am intrat eu in prima sala. Orice miscare, care ne face multumiti nu este timp pierdut. Mereu am spus ca placerea unei sesiuni de antrenament nu se termina cand iesi din sala. Chiar imi doresc sa transmit tinerilor din ambitia care m-a impins in cariera. Momentan eu , ca instructor de fitness cred cu tarie ca daca iti respecti corpul si iti testezi limitele, poti avea niste rezultate surprinztoare. Recomand tinerilor, sa faca orice tip de miscare pentru, un basket, un fotbal, o alergare.. este essential pentru viitorul lor, pentru ca deja problemele cardiace sau locomotorii ii afecteaza din ce in ce mai mult de la varste fragede.


  • Esti un alt exemplu, ca acest oras de la mare, Constanta ofera tarii niste campioni, niste oameni surprinzatori si iti multumim ca duci numele Constantei peste tot in lume.

Nicu Rotaru -Noi peste tot ne-am mandrit cu orasul nostru si ca suntem romani. Am dus tricolorul peste tot in lume si am lasat amintiri. Am fost norocosi sa vorbim despre Romania strainilor si sa fim apreciati peste hotare.




1,368 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page